Satakuntalainen kakko

Satakunnan kakko leivotaan sormituntumalla.

Satakuntalainen maakuntaleipä kakko

Satakuntalainen kakko

0,5 l maitoa
0,5 l vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 dl ohrajauhoja
9 dl hiivaleipäjauhoja
n.9 dl vehnäjauhoja

Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen.

Alusta nesteeseen ensin ohrajauhot ja hiivaleipäjauhot ja jatka sen jälkeen alustamista vehnäjauhoilla siten, että lopputuloksena on tasainen, pehmeä taikina.

Kohota taikinaa leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Vanuta kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa taikina neljään osaan. Leivo paloista pyöreitä leipiä eli kakkoja.

Tee kakkojen keskelle reikä ja pistele haarukalla. Anna leipien kohota pellillä noin puoli tuntia.

Paista kakkoja 225 asteen lämmössä noin 20 minuuttia.

Satakunnan kakko leivotaan sormituntumalla

Satakunnan maakuntaleivän kakon juuret löytyvät pyhäpäivien herkuksi leivotusta ohra-vehnäleivästä. Kuohkea kakko korvasi arkisen läpileivän eli matalan ruisreikäleivän ensin pyhinä. Ohran ja vehnän saatavuuden lisääntyessä kakkoa päästiin maistelemaan myös arkena.

Satakunnan maa- ja kotitalousnaisten riveissä toimivan Irmeli Pihalan lapsuudessa kakolla oli tärkeä merkitys. ”Meillä leivottiin aina kakkoa lauantaina isossa leivinuunissa koko viikon tarpeisiin. Kakko oli lapsuuden perusleipä.”
Paikalliset erot ohrajauhojen ja vehnä- eli nisujauhojen saatavuudessa ovat muovanneet kakon ohjetta. Reilusti ohraista kakkoa leivottiin maakunnan pohjoisosissa, joissa ohra menestyi vehnää paremmin. Eteläisillä alueilla pyöriteltiin nisukakkoa. Vehnää lisättiin runsaalla kädellä myös juhlapöydän kakkoon.

Kakon leivonnassa on omat niksinsä. Irmeli neuvoo lisäämään jauhot taikinaan vähitellen, sillä taikinasta tulee helposti ”liian kovaa ja kuivikasta”. ”Harjoituksen, yrityksen ja erehdyksen kautta leipojalle kehittyy sormituntuma siitä, milloin taikina on sopivaa leivottavaksi”, opastaa Irmeli. Ohran määränkin kanssa kannattaa olla tarkkana. Liika ohra tekee leivästä helposti kitkeränmakuista. Kakkojen kuohkeus varmistetaan vanuttamalla taikinaa leivinpöydällä ennen leipien pyörittelyä ja muotoilua. Irmeli neuvoo viimeistelemään kakot ripottelemalla ja silittelemällä pintaan hiukan jauhoja ennen kohotusta, niin kuoreen saadaan hyvä tuntuma. Parhaimmillaan kakko on tuoreeltaan nautittuna. Syömättä jääneet leivät kannattaa pakastaa.