Inspect - Jättipalsamit pois!

 

Jättipalsami lukeutuu haitallisiin vieraslajeihin. Inpsect -hankkeen myötä pyritään tehokkaaseen torjuntatyöhön jättipalsamin kitkemiseksi Kurikan ja Kauhajoen alueilla.

Vieraslajikasvit ovat kasveja, jotka ihmisen avulla joko tarkoituksella tai tahattomasti ovat levinneet sellaisille alueille, joille ne eivät olisi voineet levitä luonnollisesti. Haitalliset vieraslajit menestyvät lisääntymällä ja leviämällä tehokkaasti syrjäyttäen alueella luonnollisesti esiintyvät lajit. Ne aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja vaikutukset kasvavat ilmastonmuutoksen myötä.

Hankkeen tavoitteena on saavuttaa kestäviä tuloksia järjestelmällisten, suunniteltujen ja kattavien torjuntakeinojen avulla. Torjunta yksittäisellä alueella ei riitä, koska lajit leviävät nopeasti takaisin. Siksi torjunnan koordinoiminen, helpottaminen ja tehostaminen ovat tärkeitä. Torjunnan suunnittelu yhteistyössä monien toimijoiden kanssa ja monilla alueilla pohjustaa myös laajempaa yhteistyötä tulevaisuudessa.

 

Hankkeella on kolme osatavoitetta:

1. Kehittää laajoille alueille, kuten vesistöille ja saaristoille, soveltuvia yksinkertaisia ja kustannustehokkaita kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntamenetelmiä.

2. Hankkeen aikana kerätyn ja testatun tiedon koostaminen lajikohtaiseksi toimintasuunnitelmaksi, jota voidaan hyödyntää muidenkin vieraslajien torjunnassa.

3. Kehittää alueellinen ja rajat ylittävä yhteistyömalli, joka tehostaa mahdollisuuksia

vastata vieraslajien aiheuttamiin haasteisiin myös tulevaisuudessa.

 

MATERIAALIT:

- Infovihkonen jättipalsamin torjuntatyöstä (pdf)

 

 

 

 

 

                              

 

 


Yhteydenottopyyntö

Jaa