Sipulipiiras Jamien tapaan

2 levyä voi- tai lehtitaikinaa (jos pannu on iso ja haluat paksumman pohjan, voit käyttää kolmekin taikinalevyä)
8-10 kpl pienehköä (á n. 60 g) sipulia (halkaisijaltaan 28 cm pannulle, pienemmälle pannulle sipuleita tarvitaan vähemmän)
1 - 2 rkl tuoreita timjamin lehtiä
40 g voita
3 laakerinlehteä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
n. 0,75 tl suolaa
n. 1 dl vettä

1.  Ota voitaikinalevyt sulamaan.
2. Kuori sipulit, poista puisevat kannat ja puolita sipulit. Riivi timjamin lehdet varsista.
3. Sulata voi hyvällä pinnoitetulla pannulla. Lisää timjami ja laakerinlehdet. Sekoittele. Kun voi alkaa ruskistua, lisää fariinisokeri ja viinietikka.
4. Asettele sipulit pannulle leikkauspinta alaspäin. Ripota suola sipuleille ja kierrä myllytä päälle pippuria. Paista hetki, jolloin sipulit alkavat karamellisoitua. Tarkkaile lämpötilaa, etteivät sipulit pala paistopinnalta.
5. Lisää vesi ja laita kansi päälle. Keittele  noin 10 minuuttia kunnes neste haihtuu ja pannulla on sipulien lisäksi karamellimaista kastiketta. Tarkkaile, ettei pannu kuivu liian nopeasti. Mikäli sipulit eivät ole pehmenneet, lisää tilkka vettä ja keitä vielä hetki. Ota laakerinlehdet pois pannulta.
6. Nipistele taikinalevyt yhteen ja muotoile kaulimella sopivan kokoinen levy.
7. Sipulit saavat olla vierivieressä, joten ne eivät  kypsennyksen jälkeen aivan täytä koko pannun pohjaa.  Nosta taikina sipuleiden päälle ja muotoile levy niin, että se peittää sipulit. Älä polta sormiasi.
8. Paista 220 asteessa noin 20 minuuttia. Vähennä tarvittaessa lämpöä.
9. Kumoa paistamisen jälkeen piiras lautaselle polttamatta itseäsi.
10. Tarjoa piirasta raikkaan salaatin kanssa.

Vinkit
* Lisää halutessasi valkosipuliviipaleita pannulle samaan aikaan kun lisäät vettä pannulle.
* Mikäli pannusi ei ole priimakunnossa tai siinä ei ole uunin kestävää kahvaa, voit siirtää sipulit varoen (hajoavat helposti) matalaan vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Kaavi pannulta karamellimainen kastike sipuleille.

 

Jaa