Oulun limppu
Oulun limpussa maistuu pomeranssi.
Rievä
5 dl haaleaa maitoa tai vettä (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Pirkanmaalainen rievä on ehta eväsleipä
Muhkean ohrainen rievä on kiinteä osa Pirkanmaan ruokakulttuuria. Myös Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja Outi Penttilä elämään rievä on kuulunut lapsuudesta asti. ”Kotonani leivottiin aina lauantaisin rievää. Vaikka läntisessä Suomessa on perinteisesti tehty harvempia suurleipomuksia, on rievää kuitenkin leivottu muutaman viikon välein”.
Teollistuva Tampere sai Rieväkylän maineen monine leipomoineen. Rievälle riitti syöjiä, sillä tehtaissa uurastavat työläiset popsivat sitä eväänä. Välissä suosio hiipui, mutta nyt lähiruuan herättämän kiinnostuksen mukana rievää murretaan taas innolla.
Onnistuneen rievän salaisuudet löytyvät ohra- ja vehnäjauhon oikeista suhteista sekä löysästä taikinasta. ”Taikina saa irrota kulhon seinämistä, mutta ei käsistä. Perinteiseen rievään ei käytetä lainkaan rasvaa”, neuvoo Outi. Ohrajauho ei muodosta samanlaista sitkoa kuin vehnä, joten leivonnassa vaaditaan hieman taitoa. Jauhoja on muistettava käyttää riittävästi. Myös riittävä kohotus, pistely ennen uuniin laittoa ja paistaminen kuumassa uunissa ovat tärkeitä.
Parhaalta rievä maistuu aivan tuoreena. Perinteisesti sitä on nautittu pelkän voin kanssa, mutta Outin mukaan rievä pääsee oikeuksiinsa myös juustolla ja kurkulla höystettynä. ”Juhlavampaan tarjoiluun sopivat graavi- tai savukala. Trendikäs kokki paahtaa rievää ohuina viipaleina pannulla voissa tai öljyssä ja tarjoaa esimerkiksi salaatin ohella”, Outi vinkkaa.
Artikkeli on ilmestynyt KOTI-lehdessä 3/2012.