Ylistys rukiille!

Kuva Timo Viljakainen

Täyteläisen pehmeän paahteinen kakku on syntisen hyvää. Kakku sopii sekä joulupöytään että lahjaksi ystävälle.

Ohjeen olen päivittänyt mummoni reseptistä, kakku oli jo pikkutyttönä suosikkini. Mummoltani opin käyttämään ruista monipuolisesti. Siitä hän leipoi kaikki makeat kakut, pikkuleivät, piirakat ja kääretortut. Rukiiset piparkakut ovat ehdoton suosikkini pikkuleivistä.

Kakku vain paranee ja mehevöityy vanhetessaan. Voit myös pakastaa kakun tarvittaessa.

Rukiinen suklaataatelikakku

Ohjeesta tulee yksi iso tai kaksi pientä kakkua. Paista pieniä kakkuja vain puolet ajasta.

200 g kivettömiä pehmeitä taateleita
3 dl omenamehua
1 dl tummaa ruokosokeria tai hienoa sokeria
200 g taloussuklaata
200 g huoneenlämpöistä voita

2 kananmunaa
2 dl karkeita ruisjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun
2 rkl voita
2 rkl (ruis)korppujauhoja

Kuorrutus
50 g pehmeää voita
100 g tuorejuustoa
3 dl tomusokeria

Koristeluun
karpaloita tai puolukoita sekä puolukanvarpuja

  1. Pane kattilaan taatelit, omenamehu ja sokeri. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes taatelit ovat pehmenneet.
  2. Voitele kakkuvuoka.
  3. Ota kattila pois hellalta ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  4. Lisää voi puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita, kunnes voi on sulanut.
  5. Riko kananmunat taikinaan ja sekoita.
  6. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon, kunnes taikina on tasaista.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin yksi tunti, kunnes kakku on kypsä.
  8. Kumoa kakku vuoasta ja anna maun vetäytyä seuraavaan päivään.
  9. Sekoita voi, tuorejuusto ja siivilöity tomusokeri tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna sen hieman kuivua. Koristele puolukoilla tai karpaloilla sekä puolukanvarvuilla.

Kakku maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä. Se säilyy kylmässä viikon ilman kuorrutusta.

Maukasta joulua!

 

Jaa

Facebook Comments Box