Missä leipä kasvaa -hankkeesta viljatietoa lapsille

Kuva: Essi Jokela

Leipätiedotus ry toteuttaa vuosina 2015–2016 Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kanssa Missä leipä kasvaa -hankkeen.

Haluamme lisätä koululaisten ja heidän opettajien tietoisuutta monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Pienten koululaisten ravitsemuksessa kerrotaan erilaisista hiilihydraateista, korostetaan kuidun tärkeyttä ja riittävää saantia sekä sokerin kulutuksen vähentämistä. Tavoitteena on lisätä täysjyväviljatuotteiden, kuten leivän, sekä kasvisten kulutusta hyvinä kuidun lähteinä.

Lisäksi tavoitteena on lisätä koululaisten tietämystä ruokaketjusta ja korostaa sen tärkeyttä, lähellä tuotetun ruoan arvoa painottaen. Tuomme koulun opetukseen materiaalia, jossa kerrotaan lapsille ruoan alkuperästä sekä ruokaketjun monista työntekijöistä, joita tarvitaan varmistamaan ruoan turvallisuus, terveellisyys ja hyvälaatuisuus.
 

Toimintaratoja koululaisille

Hankkeen aikana Maa- ja kotitalousnaisten koulutetut asiantuntijat järjestävät koululaisille suunnattuja maksuttomia tilaisuuksia mm. koulujen oppitunneilla, vanhempainilloissa ja koululaistapahtumissa. Asiantuntijat kokoavat osallistujia aktivoivan toimintaradan, jossa lapset voivat itse kokeilemalla ja tekemällä tutustua viljoihin, viljatuotteisiin, terveellisen aterian ja välipalan kokoamiseen, riittävän kuidun saannin arvioimiseen ja ruokaketjun toimintaan.

Ajatus hankkeelle syntyi uusien ravitsemussuositusten myötä, joissa korostetaan hiilihydraattien laatua ja kuidun merkitystä. Tutkimusten mukaan etenkin lasten ja nuorten välipalat ovat hyvin sokeripitoisia ja vähäkuituisia. Koska lapset itse pääosin valmistavat välipalat ja syövät ne vanhempien vielä ollessa töissä, haluamme tuoda kouluille ja kotiin tietoa ja työvälineitä, joilla uudet ravitsemussuositusten mukaiset välipalat helpolla ja mukavalla tavalla toteutuvat lasten arjessa.
 

Missä leipä kasvaa -tapahtumia vuonna 2016:
 

Etelä-Savo
8.3. Mäntyharju, Mäntyharjun yhtenäiskoulu
Lisätiedot: Ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen, p.040 842 3549

Häme
25.2. Hämeenlinna, Luolajan koulu
Lisätiedot: Ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala, p. 040 528 8610

Keski-Suomi
18.3. Äänekoski, Honkolan koulu
Lisätiedot: Ruoka-asiantuntija Eeva-Liisa Kivimäki, p. 040 576 8740

Kymenlaakso
26.4. Kouvola, Inkeroisten yhteiskoulu
18.9. Kirkkojärven koulun syystapahtuma
5.10. Tähteen koulu, Kouvola
Lisätiedot: ruoka-asiantuntija Hannele Veteli, p. 040 709 2492

Pohjois-Savo
18.2. Iisalmi, Runnin koulu
6.4. Vieremä, Pohjoinen koulu  
Lisätiedot: ruoka-asiantuntija Marja Niskanen, p.0400 905 782

Satakunta
5.4. Pori, Kaarisillan yhtenäiskoulu
12.4. Eura, Kirkonkylän koulu
14.4. Säkylä, Isosäkylän koulu
Lisätiedot: ruoka-asiantuntija Anna Kari, p.050 555 8440

Varsinais-Suomi
30.3. Paimio, Hanhijoen koulu
4.4. Masku, Seikelän koulu
5.4. Pertteli, Inkereen koulu
6.4. Salo, Sirkkulan koulu
Lisätiedot: ruoka-asiantuntija Sanna Luoto, p.043 825 0583

etunimi.sukunimi@maajakotitalousnaiset.fi

Hanke toteutetaan osittain Maaseutuviraston rahoittamana.

Tiedotteen teksti: Terhi Virtanen, projektikoordinaattori, ETM, Leipätiedotus ry, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi

Jaa